Google melancarkan fungsi "Ringkasan Memori" untuk Gemini, di mana pengguna boleh melihat, mengedit, atau memadam memori peribadi yang diingat oleh AI mengikut kategori seperti latar belakang peribadi, pekerjaan, dan minat. Pada peringkat ini, fungsi ini hanya tersedia untuk pengguna berlanggan di Amerika Syarikat, sementara kawasan lain perlu menunggu.Penulis artikel, sumber: AIBase
Berapa banyak perkara tentang anda yang AI telah rekod secara diam-diam? Google memutuskan untuk membuka buku akaun ini kepada anda. Menurut Android Authority pada 9 November, Google sedang memperkenalkan fungsi "Ringkasan Memori" untuk Gemini, membolehkan pengguna melihat, mengedit, atau memadam maklumat peribadi yang disimpan oleh AI atas nama mereka, serta mengembalikan kuasa untuk mengetahui "apa yang ia tahu tentang saya" kepada pengguna. Ini dianggap sebagai percubaan Google untuk semula menentukan garis antara personalisasi dan privasi.
Dari entri terpisah ke buku besar
Ingatan lama Gemini berselerak, tetapi kini fungsi baharu akan mengelompokkan kandungan yang dikumpul mengikut kategori seperti latar belakang peribadi, hubungan, pekerjaan, minat, dan kecenderungan. Anda boleh mengubah setiap entri satu per satu, atau memadamkan secara langsung perkara yang tidak ingin ia terus ingat, bahkan jejak setiap perubahan boleh dilihat dalam rekod sejarah. Pintu masuk berada di bawah kategori "Kecerdasan Peribadi" dalam tetapan, kemudian klik "Ringkasan Ingatan" — anda tidak perlu lagi menggali rekod perbualan yang panjang untuk memahami semua butiran yang diingat oleh AI untuk anda.
Masih memakai belenggu tangan dan kaki
Fungsi ini telah dilancarkan di versi web Gemini dan menyokong Cina Ringkas, boleh ditemui di bawah "Perkhidmatan Pintar Peribadi". Namun, syaratnya tidak rendah: halaman sokongan Google menyatakan bahawa ia pada peringkat ini terutamanya ditujukan kepada pengguna Amerika yang berumur 18 tahun ke atas, mempunyai langganan Google AI, dan perlu menghidupkan bahasa Inggeris, rekod aktiviti Keep, dan fungsi memori. Dengan kata lain, kebanyakan pengguna di kawasan lain masih perlu menunggu sebelum mendapatkan “tombol hapus” privasi ini.
